The Blog is Hot

Microsoft-skatten – hvad gør vi?

Posted in hardware by mschlander on 20/01/2010

De fleste kender selvfølgelig til problematikken. Det er vanskeligt at købe en bærbar computer uden at der følger et styresystem fra Microsoft med – det er træls at skulle betale en merpris for et styresystem man måske ikke ønsker at benytte – måske er det endda ikke kun et økonomisk spørgsmål, måske ønsker man ikke at støtte Microsoft fordi man ikke bryder sig om deres produkter eller forretningsmetoder, eller måske fordi de er den største konkurrent til et styresystem, man selv er engageret i. Spørgsmålet er så om der skal gøres noget ved problemet, og hvad det eventuelt kunne være.

Retslige eller politiske løsninger

Poul-Henning Kamp kører for tiden en meget omtalt sag mod Lenovo for at få pengene retur for en Microsoft Windows-licens der fulgte med en computer han købte. Selv når PHK forhåbentlig snart får medhold i sagen, vil problemet desværre nok ikke være løst på længere sigt – blandt andet pga. ændringer i EULA’en for Microsoft Windows 7.

At løse problemet ad politisk vej gennem EU eller Folketinget kræver nok en større lobby-indsats end vi kan mønstre. Selvfølgelig bør vi alligevel benytte enhver lejlighed til at minde vores EU-parlamentarikere/-kommisærer og folketingsmedlemmer om problemstillingen – for en ordens skyld.

Markedsbaseret løsning

Hvis vi ikke kan løse problemet på retsligt eller politisk niveau (“top-down”), kan vi i stedet forsøge at gøre det som fri software-communitiet historisk set har været bedst til – at gøre verden bedre “bottom-up”.

En markedsbaseret tilgang vil naturligvis også være vanskelig, ikke mindst fordi markedet for styresystemer fungerer rigtigt dårligt – men det er måske værd at prøve med en stærkere og mere koordineret indsats end tidligere.

Først og fremmest bør vi som community og foreninger gøre en større indsats end hidtil, for at bakke de få spredte forhandlere og producenter op, som faktisk tilbyder bærbare computere enten uden styresystem eller med et alternativt, billigere styresystem end MS Windows.

Jeg mener at have kendskab til følgende aktuelle muligheder:
Vision Notebooks (sælges uden styresystem)
HP Mini 5101 (sælges med SUSE Linux Enterprise Desktop 11)
Dell Latitude 2100 (sælges med Ubuntu 8.10)

Skriv gerne kommentarer hvis du kender til andre forhandlere af bærbare computere i Danmark med dansk tastatur og uden Microsoft Windows præinstalleret.

Men er det nok?

Måske kan vi handle endnu mere proaktivt, måske kunne vi nedsætte en form for arbejdsgruppe på tværs af relevante foreninger som SSLUG, BSD-DK, DKUUG m.fl. – måske ville det også være interessant for IT-Politisk Forening, Prosa og lignende. Denne arbejdsgruppe kunne tage kontakt til forskellige producenter/forhandlere og måske tilskynde til salg af maskiner uden styresystem.

Jeg mener trods alt at vi har noget at handle med. Vi repræsenterer tusindvis (titusindvis?) af personer – som formentlig har et over-gennemsnitligt forbrug af computer-hardware, og desuden ofte fungerer som rådgivere og supportere for andre i IT-spørgsmål – og nogle har formentlig endda en vis indflydelse på IT-indkøb på deres arbejdspladser. Vi ville kunne tilbyde en betydelig mængde goodwill og gratis positiv omtale – evt. via vores foreninger og konferencer.

Det eneste en forhandler/producent skulle gøre til gengæld ville være at tilbyde nogle udvalgte modeller til salg uden styresystem – evt. via en form for gruppekøbsordning. Og der er sikkert ingen der ville beklage sig hvis producenten stak halvdelen af en besparelse på OEM-versionen af styresystemet i egen lomme.

Har i andre/bedre ideer? Eller skal/bør vi bare acceptere status quo?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: